Je eigen achtertuin. Welke plek is persoonlijker of intiemer om te trouwen dan dat? Sommige stellen kiezen voor een tuinbruiloft, in plaats van een bruiloft op locatie. En dat is natuurlijk erg gaaf als dat kan, maar het is niet iets dat je even organiseert. Daarom deel met jou in deze blog een aantal belangrijke aandachtspunten en tips, voor een als je wil trouwen in de tuin.

Inhoud

Er komt veel lijken bij een tuinbruiloft en er zijn ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, als je de dag zonder problemen wil beleven. Gelukkig is er overal wel een oplossing voor.

1. Jouw tuin is geen officiële trouwlocatie

Voor de wet trouwen kan alleen op een officiële trouwlocatie, zoals het gemeentehuis. Daarnaast zijn ontzettend veel officiële trouwlocaties in Nederland, deze kun je o.a. vinden op de website van jouw gemeente. Jouw tuin, vind je daar echter niet. Als je voor de wet wil trouwen in je achtertuin of in die van je (schoon)ouders, dan moet je dat aanvragen doen bij de gemeente waar die tuin staat.

Lukt het in jouw gemeente niet om van jouw tuin een tijdelijke trouwlocatie te maken? Kies er dan bijvoorbeeld voor om eerder die dag op het gemeentehuis te trouwen en daarna kun je een alternatieve ceremonie thuis doen, wanneer je gasten aanwezig zijn.

2. Je moet voldoende capaciteit hebben

Hoeveel mensen wil je uitnodigen op je bruiloft en passen al zij allemaal in je tuin? Je hebt namelijk voldoende ruimte nodig voor een ceremonie, een receptie en een diner. Deze afzonderlijke gebieden kun je het beste van tevoren klaarzetten, dus voor de festiviteiten beginnen.

Wanneer je tuin niet groot genoeg is, dan loop je het risico geconfronteerd te worden met een rommelige dag. Gasten moeten bijvoorbeeld hun stoeltjes opruimen na de ceremonie of moeten wachten tot jouw personeel dat heeft gedaan, zodat daarna de receptie kan beginnen. Vervolgens staan zij een uur later toe te kijken hoe de tafels worden gedekt, omdat dat eerder niet kon.

Kijk daarom goed naar de ruimte die je wil gebruiken voor de bruiloft. Matcht de oppervlakte van je tuin met het aantal gasten dat je wil uitnodigen? Als het antwoord nee is, dan zal je toch wat mensen van de gastenlijst moeten schrappen of je moet uitwijken naar een andere locatie.

3. Heb je een vergunning nodig?

Het is weliswaar jouw tuin, maar als je daar een groot feest wil organiseren, dan is het verstandig om bij jouw gemeente een vergunningscheck te doen. Bij het doen van zo’n check wordt er gevraagd naar je plannen. Zorg je bijvoorbeeld voor geluidsoverlast, wil je vuurwerk afsteken en ga je sterke drank schenken? Daarnaast wil de gemeente weten hoeveel mensen je wil uitnodigen en of je hun veiligheid kunt waarborgen. Dus voorkom gedonder en doe tijdig de check.

4. Wat te doen bij slecht weer?

Het is Nederland, dus houdt rekening met slecht weer. Afgelopen mei was behoorlijk nat en ook in juli heeft het goed geregend. Nu is de oplossing vrij simpel, want je kunt gewoon een tent in de tuin zetten. Er zijn verschillende type tenten, die jou en je gasten goed beschermen tegen een regenbui. Zorg gelijk voor een goede ondergrond, zodat je niet met je mooie schoenen over het modderige gras hoeft te lopen.

Zo’n tent huur je trouwens niet een week voor je bruiloft, nadat je kennis hebt genomen van het weer. Die reserveer je tijdig tijdens het weddingplanningsproces, samen met de andere leveranciers. Anders loop je het risico dat er geen beschikbaarheid is op jouw trouwdag. Vooral als je trouwt in het hoogseizoen.

5. Kies de juiste leveranciers

Net als bij een bruiloft op een externe locatie heb je verschillende leveranciers nodig. Denk aan een fotograaf, een patissier voor de bruidstaart en een bloemist als je bloemen wil. Daarnaast heb je een cateraar nodig, die de gasten voorziet van hapjes en drankjes. Het kiezen van de juiste cateraar kan hierbij misschien een uitdaging zijn, omdat er zoveel verschillende opties zijn. Overleg met je partner wat je wil en ga daarna op zoek.

Wil je bijvoorbeeld een buffet, walking dinner, of gezellig aan een lange tafel zitten? Wat wil je serveren? Barbecue is populair in de zomer, maar misschien kies je liever voor iets verfijnds of iets dat past bij je culturele achtergrond. Alles is goed, zolang jullie het maar lekker vinden. Een goede cateraar weet precies hoe ze een diner in jullie achtertuin moeten opzetten en hoeveel personeel daarbij nodig is. Vaak regelen zij ook het servies, dus dat hoef je niet apart te regelen. Tenzij jij daar specifieke wensen in hebt.

6. Zorg voor voldoende meubels

De meubels voor een feest in de achtertuin moet je wel zelf regelen. Dit kan gewoon bij een verhuurder in feestmateriaal, misschien wel dezelfde partij waar die tent vandaan hebt. Ga als het kan een keertje langs, om te kijken of de meubels passen bij de sfeer die je zoekt. Het is wel belangrijk dat je weet hoe groot je gastenlijst is en wat de afmetingen van je tuin zijn.

7. Heb je de juiste voorzieningen?

Wil je dat iedereen in en uit je huis loopt om naar het toilet te gaan? Of is het toch verstandiger om een toiletwagen te huren?

Is er voldoende parkeergelegenheid?

Hoe zit het met de stroomvoorziening en de waterpunten, voor de catering en de feestavond?

Dit zijn belangrijke vragen die je moet beantwoorden als je een bruiloft in de tuin organiseert. Het verstandigste is, om je DJ en cateraar ruim voor het evenement bij je thuis uit te nodigen, om te kijken of juiste voorzieningen aanwezig zijn. Dan weet je namelijk meteen waar je aan toe bent.

8. Wil je een feestavond?

De meeste bruiloften waar ik bij betrokken ben, worden afgesloten met een spetterend feest. Wanneer dit een wens van jullie is, dan moet je dit feest geven op een droge en vaak afgesloten ruimte, om geluidsoverlast en problemen met regen te voorkomen. Besluit heel goed waar je dat feest wil doen; binnen in je woning of buiten in een tent. Zorg er in ieder geval voor dat je een vergunning hebt, zodat je geen last hebt van klagende buren.

Zie je het niet zitten om het feest thuis te geven, dan kun je ervoor kiezen om voor dit stukje van het programma toch uit te wijken naar een externe locatie. Dat scheelt ook een hoop schoonmaakwerk.

9. Huur een schoonmaakbedrijf in

Want het voordeel van een feest op een externe locatie, is dat je je niet druk hoeft te maken over de schoonmaak na afloop. Dit is niet het geval bij een feest bij je thuis. Je kunt zo veel mogelijk proberen om het feest uitsluitend in je tuin te houden, het is niet te voorkomen dat mensen toch door je huis lopen.

Beslis daarom of jullie een schoonmaakdienst willen inhuren om het huis de volgende dag te poetsen. Of kies ervoor om dit zelf te doen. Plan dit tijdig in als je het wil uitbesteden, net als je andere leveranciers.

Hoeveel kost een bruiloft in de tuin?

De kosten van zo’n tuinbruiloft hangen helemaal af van je wensen en het aantal gasten dat je uitnodigt. Je bent niet per se zoveel goedkoper uit, dan wanneer je op een externe locatie trouwt. Hoewel trouwlocaties flink kunnen variëren van prijs.

De kosten kunnen misschien een beetje tegenvallen, vooral als je hoopt flink wat geld te besparen door thuis te trouwen. Maar misschien moet je zoveel facilitaire zaken moet regelen voor je bruiloft, dat je onderaan de streep ongeveer evenveel kwijt bent, dan wanneer je op een externe locatie gaat trouwen.

Alternatief voor een bruiloft in de tuin

Denk je bij nader inzien: veel te veel gedoe, zo’n bruiloft? Of lukt het niet met de vergunningen? Dan kun je er altijd voor kiezen om te trouwen op een externe locatie. In heel Nederland zijn er prachtige trouwlocaties met een mooie tuin, zoals: Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg, Landgoed De Salentein in Nijkerk, Het Witte Kasteel in Loon op Zand, De Landgoederij in Bunnik of Landgoed Huize Bergen in Vught.

Tot slot

Trouwen in de tuin is ontzettend gaaf en ik ook krijg verzoeken van bruidsparen die zo’n bruiloft overwegen. Maar weet heel goed waar je aan begint en in wat voor staat je je tuin na je bruiloft achterlaat. Mocht je twijfelen, overweeg dan een alternatieve locatie.

Wil je wel een bruiloft in de tuin, maar het niet zelf regelen? Huur dan gewoon een weddingplanner in, dan neemt zij de organisatie van je over, zodat je relaxed jullie trouwdag tegemoet kan gaan.

Heel veel succes.

Afbeeldingen: Freepik

Gerelateerde artikelen

Bruiloften

Wil jij een onvergetelijke trouwdag organiseren en kun jij best wat hulp gebruiken? Dan ben je bij Weddings & Events by Raymonde op de juiste plek. Ik zorg er als jouw weddingplanner voor, dat jullie dag onvergetelijk wordt en dat de weg naar deze dag toe, vrij is van stress.